drukverlies CV

Heeft u regelmatig last van drukverlies op uw cv installatie? Moet u regelmatig uw cv installatie bijvullen? Dan is het mogelijk dat u ergens een lekkage heeft. Drukverlies is een bekende storing die wel vaker bij een cv installatie voorkomt. Echter, er zijn meer oorzaken die kunnen leiden tot drukverlies. Deze kunt u zelf ook controleren.

Lucht in het systeem

Lucht in leidingen kan een oorzaak zijn van drukverlies. Henk Rensing Installatietechniek adviseert u dan ook om uw radiatoren handmatig te ontluchten. Ontlucht de radiatoren totdat alle lucht uit het systeem is verdwenen. Het kan zijn dat u dat een aantal keer moet herhalen. Drukverlies kan veroorzaakt worden door lucht in de leidingen. De automatische ontluchters laten de lucht dan vrij, hierdoor ontstaat drukverlies. Oftewel, het systeem is niet volledig gevuld met water.

Koppelingen controleren

Koppelingen kunnen sporen van lekkage bevatten. Controleer dan ook alle koppelingen. Een geringe lekkage kan al leiden tot drukverlies. Daarnaast is het mogelijk dat lekwater verdampt waardoor het nog minder opvalt. Controleer de cv ketel ook goed, hier kunnen ook sporen van kalkaanslag of lekkage zijn. Indien dat het geval is, kan het wel eens zo zijn dat de warmtewisselaar vervangen moet worden. Neem in dat geval contact met ons op. 

Expansievat

Het expansievat zorgt ervoor dat veranderingen in druk beperkt worden. Het expansievat dat bij de cv-ketel hang zorgt ervoor dat drukverschillen opgevangen worden. Wanneer deze stuk is of de druk te hoog wordt, dan treedt de overstortventiel in werking. Het is aan de buitenkant niet te zien of het expansievat lek is. Met een schroevendraaier is dit eventueel wel zelf te testen:
Pak een schroevendraaier en tik met het plastic gedeelte op beide delen van het expansievat. (Boven en onder zijn twee verschillende delen) Wanneer u dat doet moeten beide geluiden verschillend zijn. Het gedeelte dat gevuld is met water klinkt als het goed is dof. Het andere gedeelte dat gevuld is met stikstof klinkt als het goed is hol. 

Alles gecontroleerd?

Heeft u bovenstaande punten gecontroleerd / getest? Indien er dan nog sprake is van drukverlies kan dit duiden op lekkage in de leidingen. Neem dan contact met ons op, wij lossen dit probleem graag voor u op. 

Drukverlies cv-ketel

Je zou ook interesse kunnen hebben in