Onderhoud aan uw cv-ketel is erg belangrijk en wordt nog wel eens vergeten, soms met alle gevolgen van dien. Henk Rensing Installatietechniek heeft enkele handige tips en feitjes voor onderhoud aan uw cv-ketel op een rijtje gezet. 

Waarom cv-ketel onderhouden?

Henk Rensing Installatietechniek raadt een periodieke controle aan uw cv-ketel aan, maar waarom moet ik mijn cv-ketel eigenlijk onderhouden? Wanneer er geen regelmatig onderhoud aan uw cv-ketel plaatsvindt kunnen er storingen optreden. Zo kunnen onderdelen kapot gaan, slijten of verroesten. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de cv-ketel verkeerd ingesteld staat. Daarnaast is een cv-ketel voor de meeste mensen vaak een ingewikkelde installatie. Hier komt veel bij samen. Denk bijvoorbeeld aan gas, water, elektra, rookgassen en lucht, allemaal zaken die bij een cv-ketel samenkomen. Mede hierdoor is onderhoud erg belangrijk. In het uiterste geval kunnen er eventueel onveilige situaties ontstaan door onvolledige verbranding. Bij onvolledige verbranding kan koolmonoxide vrijkomen.

Hoe vaak moet ik mijn cv-ketel onderhouden?

Henk Rensing Installatietechniek adviseert om elke twee jaar uw ketel te laten controleren door een specialist. Bijvoorbeeld door ons. Bij oudere cv-ketels is één keer onderhoud per jaar het beste. Wij zijn OK-CV gecertificeerd, dat houdt in dat wij voldoen aan strenge eisen en werken met Energie Service Specialisten om uw cv-ketel te installeren en te onderhouden. Op deze manier weet u zeker dat uw cv-ketel onderhouden wordt door een echte specialist. 

Onderhoudscontract cv-ketel

Kan ik een onderhoudscontract voor mijn cv-ketel afsluiten? Ja, dat kan zeker. Henk Rensing Installatietechniek raadt een onderhoudscontract voor uw cv-ketel erg aan. Op deze manier weet u zeker dat uw ketel een periodieke controle krijgt en goed wordt onderhouden. De kans op storingen, ongelukken en energieverspilling wordt hiermee verkleind. Daarnaast wordt de verwarming van uw woning goed geregeld. 

De voordelen van onderhoud aan uw cv-ketel op een rijtje

  • Verhoogt de (brand) veiligheid
  • Hoger rendement
  • Meer comfort
  • Zorgt voor een langere levensduur
  • Bespaart energie
  • Voorkomt dure reparatiekosten

Mogelijke storingen of problemen

Onderstaande tabel is een indicatie van storingen en/of problemen die kunnen ontstaan wanneer u geen onderhoud uitvoert aan uw cv-ketel. 

Laatste keer
cv-ketel onderhoud
Storingen of problemen
1-2 jaar geleden In principe geen
3-4 jaar geleden Vervuilde warmtewissselaar
De branderpakking kan kan uitbranden of uitharden
Beschadigde isolatieplaten met in het uiterste geval brand
5-6 jaar geleden Defecte automatische ontluchter
Lekkage, dit leidt tot verroeste ketelonderdelen
7-8 jaar geleden Expansievat gaat defect, hierdoor grote kans op ernstige lekkage
Vervuilde ventilator en luchtdrukschakelaar
9 jaar of langer Storingen aan het elektronische gedeelte.
Kans op lekkage bij de rookgasafvoer.
Na 12-15 jaar In principe is uw cv-ketel dan aan vervanging toe.

Onderhoudscontract afsluiten?

Wilt u een onderhoudscontract afsluiten? Of onderhoud aan uw cv-ketel uit laten voeren? Vul dan onderstaand formulier in.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam
Gewenste datum en tijd
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.